Mijn uitleg over belasting op huis in buitenland

Huizen staand op de wereldbolAls liefhebber van reizen in exotische oorden, weet ik hoe verleidelijk het idee van een eigen plekje onder de zon kan zijn. Een knus vakantiehuisje in een mooi Portugees dorpje of misschien wel een hip appartement in het bruisende Istanbul. Wie droomt er nou niet van? En als je weer terug bent in ons koude kikkerlandje, kun je er nog een aardig zakcentje aan verdienen door je woning te verhuren. Dat klinkt als het beste van twee werelden, nietwaar? Maar, zoals bij elke droom, zijn er ook valkuilen om rekening mee te houden. Geen zorgen, ik ga je niet bang maken met horrorverhalen over exorbitante belastingaanslagen die je enthousiasme voor een tweede huis in het buitenland de kop indrukken. In werkelijkheid ligt het allemaal een stuk genuanceerder dan dat.

Er is echter één detail dat belangrijk is om rekening mee te houden. Benieuwd wat dat is? Daarover vertel ik je meer in mijn nieuwste YouTube-video over buitenlands vastgoed en de Nederlandse belastingaangifte. Je zult wellicht verbaasd zijn wanneer je erachter komt dat mijn informatie van toepassing is op elke soort onroerend goed, in vrijwel elk land. Heb je een vakantiehuis in Spanje? Of een appartement in Italië? Een stuk grond in Portugal? Of wellicht vastgoed in Turkije, Polen, of Hongarije? De vraag blijft hetzelfde: hoe gaat de Nederlandse belastingdienst hiermee om?

In mijn video zal ik je meenemen door een fascinerend doolhof van belastingwetten, die wellicht droog lijken, maar dat allerminst zijn. Ik ga het hebben over de invloed van belastingverdragen en het ‘Besluit voorkoming dubbele belasting’ op jouw situatie en hoe deze in jouw voordeel kunnen werken. Maar dat is nog niet alles; wat denk je bijvoorbeeld van buitenlandse hypotheken en de invloed daarvan op je belastingaangifte?

Farshad Bashir
Farshad Bashir

Het allerbelangrijkste dat ik echter met je wil delen, is een waarschuwing. Want het niet correct opgeven van je buitenlandse eigendommen bij je belastingaangifte kan verstrekkende gevolgen hebben. Je zult versteld staan hoe ver de arm van de Nederlandse belastingdienst kan reiken, mede dankzij internationale informatie-uitwisseling.

Ik besef goed dat dit alles wellicht ingewikkeld kan klinken. Het kan aanvoelen als een ondoordringbaar woud van regels en voorschriften. Maar wees gerust, ik sta klaar om je te helpen. Door de jaren heen heb ik ervaring opgedaan met de meest uiteenlopende situaties. Elk land heeft zijn eigen regels en elke situatie vraagt om een unieke aanpak. Eén ding is echter overal hetzelfde: een correct ingevulde belastingaangifte kan je een hoop ellende besparen. Ik kan je uiteraard helpen met je aangifte, vraag gerust om een offerte via Taksgemak.

Heb ik je interesse gewekt? Dan nodig ik je uit om mijn YouTube-video te bekijken over belasting op huis in buitenland. Of je nu al een buitenlands stekje hebt, of nog droomt van je eigen plekje onder de zon, deze informatie kan je helpen om goed voorbereid te zijn en vervelende verrassingen te voorkomen.

Huizen staand op de wereldbol

Zie ook