Zijn gekochte loten aftrekbaar in je aangifte?

Diverse dubbelstenenTerwijl ik de drukke supermarkt binnenliep, trok een klein hoekje in de verte mijn aandacht. Te midden van het geroezemoes van winkelwagentjes en kletsende mensen stond daar een glinsterende stand, badend in het licht, gevuld met kleurrijke loten. De contrasterende kleuren van de loten en de belofte van onvoorstelbare rijkdom maakten dat mijn stappen bijna automatisch die richting uit gingen. De zachte tonen van muziek op de achtergrond leek nu haast een begeleidende melodie voor deze verleidelijke uitnodiging.

De loten leken wel te flirten met voorbijgangers; de kans op plotselinge rijkdom, het idee dat het leven in een fractie van een seconde zou kunnen veranderen. Terwijl ik er stond, kon ik de bedwelmende geur van vers brood van de bakkerijafdeling ruiken, en deze vermengde zich in mijn gedachten met de zoete belofte van de loten.

Farshad Bashir
Farshad Bashir
En terwijl ik daar stond, temidden van de dagelijkse boodschappen en het drukke leven van anderen, voelde het even alsof de tijd stilstond. Het geluid van de kassabellen en het zachte gefluister van gesprekken vormden een achtergrondmelodie die perfect samenvloeide met mijn gedachten. Kon misschien het kopen van zo’n glanzend stukje papier worden gezien als een gift aan goede doelen? Met organisaties zoals de Nationale Postcode Loterij en De Vriendenloterij die goede doelen steunen, kon het antwoord wel eens verrassend zijn.

Het is deze prikkelende vraag die de kern vormt van mijn YouTube-video, waarin ik het verhaal onthul van een man die, geïnspireerd door deze vraag, een reeks rechtszaken voerde. Tussen de rekken met vers fruit en de gangen met geurende specerijen begon ik te overwegen wat ’tegenprestatie’ werkelijk betekent in de context van de loterij. Hoewel een lot ons slechts een minuscule winkans biedt, beschouwt de wet deze kans juridisch als een tastbare tegenprestatie – een belangrijke factor voor de belastingaftrek van gekochte loten.

Maar terwijl ik de gangpaden van de supermarkt verder verkende, herinnerde ik me een gedachte die even verfrissend was als het koele briesje dat door de open deuren van de winkel waaide: het niet kopen van een lot is op zichzelf ook winst. De kansen om die astronomische jackpot te winnen zijn immers zo klein, dat de echte winst in het besparen van het niet-kopen van loten ligt.

En ja, terwijl ik de supermarkt weer uitliep, voelde ik me inderdaad als een winnaar. Niet omdat ik een lot in mijn hand had, maar juist omdat ik er geen had gekocht. De dromen en fantasieën die de loterij oproept, hebben we namelijk niet nodig om te winnen. In mijn YouTube-video over aftrekbaarheid van gekochte loten zal ik dieper ingaan op deze en andere fascinerende aspecten van het loterijuniversum.

Diverse dubbelstenen

Zie ook