De melk in mijn koffie is een beleving

Glas melk en koe met stad op de achtergrondWanneer ik in de ochtend wakker word, begeef ik mij direct naar mijn koffieapparaat. Ik zet allereerst een latte macchiato gemaakt van verse melk. Terwijl ik genietend de latte macchiato opdrink, maak ik met mijn ogen dicht een reis door het platteland. Ik zie weilanden vol met blije, gezonde koeien die lekker aan het grazen zijn. Het is iedere dag weer een feest om zo mijn dag te mogen beginnen. Als een bedrijf goed met de dieren omgaat, dan merk je en proef je dat. Als respect richting dier vanzelfsprekend is, ben je als mens ook nog eens goed voor je zelf bezig. Door gezonde producten, blijf je gezond.

Mijn innige band met het platteland begon toen ik klein was. Als jongetje van negen verhuisden we naar het Friese platteland. Ik groeide op tussen nuchtere Friezen, wandelde door weilanden, fietste over dijken, haalde zelf melk en kaas bij de lokale boer. Ik ademde iedere dag weer schone lucht. Tussen 2004 en 2014 ben ik vegetariër geweest. Ik leerde op jonge leeftijd dat goed zijn voor het milieu niets anders betekent dan goed zijn voor elkaar. Hard werkende boeren konden bestaan naast respect voor dier, mens en milieu. Dit is ook iets wat ik graag meer mensen wil laten zien.

Farshad Bashir
Farshad Bashir
Als kind kon ik uren spenderen aan het kijken naar de koeien, hun rustige gedrag en hun interacties. De band tussen mens en dier was altijd zichtbaar, zeker wanneer de boer in de buurt van de kudde kwam. Nu, vele jaren later, waardeer ik deze herinneringen nog meer. Het herinnert me aan het belang van het hebben van een directe connectie met de oorsprong van ons voedsel. Het gaat niet alleen om het consumeren van een product, maar om het erkennen van het verhaal en emoties erachter. Elke slok van mijn latte macchiato is niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar ook een ode aan de natuur en de harde werkers die zorgen dat wij elke dag kunnen genieten van de rijke smaken van het platteland.

Het is helaas niet vanzelfsprekend dat boeren en stadsbewoners elkaars leefwereld altijd begrijpen. Terwijl mijn koffieapparaat nog een latte macchiato voor mij klaarmaakt bedenk ik dat iedereen met eigen ogen eens zou moeten zien waar de melk vandaan komt. Ook als je een druk leven hebt, zou je toch tijd vrij moeten maken om eens een keer een boerderij te bezoeken. Echt lekkere melk is niet alleen een verhaal, het is een beleving die je meegemaakt moet hebben.

Glas melk en koe met stad op de achtergrond