Rood Leeuwarden wint `Foot Fight 2003`

Krista van Velzen zat de beveiligingsmannen van de Tweede Kamer dwars. Elke avond doofde zij alle lichten in de Tweede Kamer om energie te besparen. Een klein voorbeeld van de Foot Fight 2003, een wedstrijd georganiseerd door de Nationale Jeugdraad. Farshad Bashir van ROOD Leeuwarden werd deze week als winnaar aangewezen.

De Jeugdraad heeft begin april jongeren en politici uitgedaagd om in 28 dagen het milieu zoveel mogelijk te proberen te ontlasten. Het doel? Zo veel mogelijk besparen op hun mondiale voetafdruk. De strijd tussen de dertig deelnemers van Foot Fight, waaronder vijf Tweede-Kamerleden en bestuursleden van landelijke jongerenorganisaties, werd deze week afgesloten.

Ieder mens gebruikt een gedeelte van de ruimte op aarde. Alles wat men eet, aantrekt of koopt, wordt ergens geproduceerd en moet worden vervoerd. Dit model is bedacht door de Canadese wetenschappers Wackernagel en Rees. De gemiddelde Nederlander gebruikt 4,7 hectare ruimte per jaar (ongeveer 9,5 voetbalvelden). De hoeveelheid ruimte die beschikbaar is per persoon als we de aarde niet willen uitputten is 1,7 hectare. Dat is een aanzienlijk verschil.

Onder de deelnemers aan de wedstrijd bevonden zich vier Tweede-Kamerleden: Krista van Velzen (SP), Diederik Samsom (PvdA), Liesbeth Spies (CDA) en Mirjam Sterk (CDA). Ook andere maatschappelijke actievelingen deden mee, waaronder ROOD-voorzitter Driek van Vugt en mensen van diverse ideƫle organisaties.

De deelnemers hebben vier weken lang geprobeerd hun energieverbruik sterk te matigen. Gemiddeld lagen de besparingen tussen de vijf en tien procent. Farshad Bashir van ROOD Leeuwarden, die op 21 juni als winnaar werd aangewezen, heeft liefst 22% bespaard op zijn mondiale voetafdruk.

Krista van Velzen, Kamerlid voor de SP, kreeg het aan de stok met de beveiliging van de Tweede Kamer omdat de lichten ’s nachts niet uit mochten: “Ook de kopieerapparaten hadden van mij te vrezen, de CV heb ik vroeger dan normaal uitgezet en ik ben veel meer biologisch gaan eten dan eerst”. Van Velzen eindigde als tweede, waardoor twee SP-ers in de top-drie belandden.

Bron: rood.sp.nl, 24 juni 2003