Linkse en rechtse extremisten bevechten elkaar via het web

Door Arnoud Wokke

Een poster op internet die oproept tot het neerschieten van Geert Wilders. Een filmpje waarin hetzelfde kamerlid wordt bedreigd met onthoofding. Een linkse activist die door neo-nazi’s het ziekenhuis in wordt geslagen vanwege publicaties op zijn website. Het zijn maar een paar uitingen van de strijd die politieke extremisten voeren via de elektronische snelweg.

Op internet vliegen talrijke bedreigingen over en weer. Discussiëren is er niet bij, standpunten worden zelden met argumenten ondersteund. “Er is echt een internetoorlog bezig”, vindt Farshad Bashir, bestuurslid van de SP in Leeuwarden en schrijver van de weblog farshadbashir.nl. Bashir meent dat internet uitgelezen mogelijkheden biedt voor extremistische uitingen. “Via internet is het makkelijk om elkaar van alles te beschuldigen.” Toch komt het zelden tot een echte confrontatie. Veel bedreigingen moeten met een korrel zout worden genomen. “Maar er zijn ook mensen die het serieus opvatten, en dan komt het ook wel tot knokken.”

Een voorbeeld van dergelijk ‘echt’ geweld is ‘Sjoerd’, een Fries die zich socialist noemt en liever niet met zijn naam in de krant wil. Op zijn weblog, een soort elektronische dagboek, noemde hij bepaalde rechts-extremisten nazi’s. “Toen begonnen de dreigmailtjes. Ik nam ze niet serieus nam. Tot ik eens ging wandelen en het plots barstte van de kaalkoppen. Ze schreeuwden ‘vuile stalinist, nu hebben we je te pakken’ en ‘je demoniseert ons’ en sloegen op mij in.” ‘Sjoerds’ rib bleek gebroken en hij heeft een maand lang politiebewaking gehad. Inmiddels heeft hij zijn weblog gesloten.

Jaap van Donselaar, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, doet onderzoek naar extreem-rechts in Nederland. Ook hij concludeert in zijn laatste rapport dat internet een steeds grotere rol speelt: “Steeds vaker uiten activisten zich anoniem maar zeer radicaal op extreem-rechtse webfora.”

Extreem-rechts bedreigt niet alleen extreem-links, maar nog meer beschuldigen extreem-rechtse organisaties elkaar. Op het forum van Stormfront, een internationale extreem-rechtse organisatie, klink dreigende taal, vooral richting allochtonen. Stormfront wordt op zijn beurt weer bedreigd door Revolutionary White Hand (RWH), een illegale organisatie van neo-nazi’s. RWH noemt Stormfront ‘een poel van AIVD’ers, infiltranten, informanten, zionisten, zwervers, rancuneuze thuiswonende anonieme pubers, pro-joodse nationalisten en lasteraars’.

Justitie lijkt inmiddels een campagne te zijn begonnen tegen de woordenstrijd op het internet. Naast de arrestatie vorige week van een maker van extreem-rechtse websites, heeft het openbaar ministerie ook bij de linkse nieuwssite indymedia.nl gegevens opgevraagd van degene die de poster met doodsbedreiging van Wilders heeft geplaatst.

Bron: Leeuwarder Courant, 23 oktober 2004