Death from above

De viaductstenengooiers vormen een nieuw en een steeds terugkerend probleem. Viaducten bestaan al jaren, ze worden tegenwoordig anders en beter gebouwd dan vroeger, maar de laatste tijd horen we in de media steeds vaker dat er voorwerpen van viaducten worden gegooid zijn. Is het gooien van stenen cool? Of is het de media die de problemen uitlokt?

Het viaduct is bedacht om in tijden van oorlog een snelle aanvoer van troepen en materieel naar het front mogelijk te maken. Juist in de aanloop naar de oorlog werd de infrastructuur verbeterd en daarbij werden dan ook tientallen nieuwe bruggen en viaducten gebouwd.
Hoewel het viaduct dus aanvankelijk voornamelijk het leger diende, is door de tijd heen het gebruik dusdanig toegenomen dat men bijna alleen nog viaducten bouwt voor de gewone bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het viaduct enkel nog aangelegd om verkeersopstoppingen te voorkomen. Gewone mensen hebben al lang te maken met viaducten, en gooiden bijna nooit stenen van viaducten.

Ook het bouwen van viaducten was vroeger heel anders dan nu. In de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld werd in Duitsland door Duitse ingenieurs bedacht hoe de viaducten gebouwd moesten worden. De Duitsers gaven de instructies en het zware werk moest door grote aantallen krijgsgevangenen gedaan worden. Deze gevangenen zaten in kampen ver weg van huis en moesten lichamelijk zware arbeid verrichten. De slechte hygiƫne en penibele arbeidsomstandigheden zorgden ervoor dat er regelmatig ziektes uitbraken. Tegenwoordig zijn de arbeidsomstandigheden veel beter en wordt er gebruik gemaakt van moderne apparatuur.

De slaven hebben in het verleden amper voorwerpen van viaducten gegooid. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben krijgsgevangen nooit geprobeerd om de voorruiten van auto’s op de snelwegen in Duitsland kapot te maken, ondanks de slechte omstandigheden waarin ze leefden. De gevangenen hebben de gewone mensen met rust gelaten.

Ieder keer als iemand voorwerpen naar beneden gooit, heeft men gegarandeerd aandacht in de media. Dat geeft de mensen die een kick krijgen door media-aandacht de kans om zich uit te leven. Het geeft daarnaast de imbecielen een idee om de samenleving nog onveiliger te maken. Sinds de bouw van het eerste viaduct zijn arbeidsomstandigheden voor de bouwvakkers en ook de verkeerssituatie verbeterd. Maar het aantal stenengooiers neemt toe en de media-aandacht ook. Er moet wel een verband bestaan tussen de media-aandacht en viaductstenengooiers. Daarom moet de media de viaductstenengooiers doodzwijgen, al is het maar voor een proefperiode. Er wordt eigenlijk al teveel aandacht aan die viaductstenengooiers besteed en elk bericht is er een teveel! Iedere keer als ze de pers halen krijgen ze weer een kick! Dit stukje van mij moet dan ook het laatste stukje zijn waarin ze aandacht krijgen.

Farshad Bashir

Bron: eurodusnie.nl, 24 november 2005