‘Geert Dales toont zelf gebrek aan beschaving’

LEEUWARDEN – Burgemeester Geert Dales’ tirade tegen de slechte manieren, kleding en mentaliteit van werkloze jongeren (LC van zaterdag) roept felle reacties op. De burgemeester kreeg op zijn eigen emailadres veel steunbetuigingen, maar bij deze krant regent het kritiek. Dales zou uit fatsoen in het openbaar respect moeten tonen voor jongeren in plaats van hen voor verliezers uit te maken, vindt Vincent Harris, kandidaat-raadslid voor de ChristenUnie in Leeuwarden.

“In een maatschappij die verscheurd wordt door culturele en religieuze tegenstellingen zitten we niet te wachten op betweterige bestuurders die randjongeren uitschelden”, vindt Harris. Door zich eerst te laten uitnodigen bij de Jongerenadviesraad en achteraf commentaar te geven op de manieren van zijn gastheren toont Dales volgens de CU-kandidaat zelf gebrek aan beschaving.

Ook SP-raadskandidaat Farshad Bashir (17) trekt van leer tegen Dales’ opvattingen. Bashir meent dat de VVD te weinig aan armoedebestrijding doet en dat Leeuwarden liever geld steekt in “prestigeprojecten” dan in een centeraal jongerencentrum.

Lezer Inge de Boer zou het verbazen dat alleen onaangepaste jongeren moeilijk een baan kunnen vinden. Zij meent dat Dales de jeugd stigmatiseert. Op de website van deze krant wordt Dales opgeroepen een openbare discussie aan te gaan met de jongeren aan wier adres de kritiek was gericht.

Bron: Leeuwarder Courant, 5 december 2005