Positieve reacties op Nieuw Zaailand krant

De SP heeft veel positieve reacties ontvangen op de speciaal uitgegeven krant over Nieuw Zaailand. In minder dan een maand tijd zijn door de vrijwilligers van de SP al meer dan tienduizend kranten verspreid. SP-organisatiesecretaris Farshad Bashir: “De reacties op onze krant zijn heel positief. Veel Leeuwarders wijzen de plannen af en zijn daarom ook blij met onze krant.”

Volgens Bashir is het niet zo vreemd dat er veel positieve reacties op de SP-krant zijn gekomen. “Niet alleen leeft het onderwerp heel erg, veel mensen zijn ook tegen de plannen. Zo kunnen ze niet begrijpen waarom er tientallen miljoenen euro aan belastinggeld wordt uitgetrokken voor Nieuw Zaailand terwijl er tegelijk zoveel armoede is.”

Ook maken de mensen zich zorgen over de gevolgen van het Bonnema-legaat, mocht Nieuw Zaailand doorgaan. “Mensen zijn bang dat iedereen die straks geld achterlaat, kan eisen dat er iets in zijn/haar naam gerealiseerd moet worden.” aldus Farshad Bashir.

De plannen voor Nieuw Zaailand berusten op aannames, zoals de te verwachten bezoekers van het museum, en niet op feiten. Het haalbaarheidsrapport liet zien dat Leeuwarden al veel te veel winkels heeft. En het inkomen van Leeuwarders en omgeving is niet hoog genoeg om te gaan shoppen in de beoogde winkels, of om vaak naar het museum te gaan.

De SP heeft de huis-aan-huis-krant in een oplage van 15.000 uitgegeven. In de krant komen de Leeuwarder SP-fractievoorzitter Freerk Kalsbeek, de provinciale SP-fractievoorzitter Ad van de Kolk en stedenbouwkundige Thom Zomerschoe aan het woord. Verwacht wordt dat eind deze week alle kranten verspreid zijn.

Bron: leeuwarden.sp.nl, 30 januari 2006