Farshad wil voedselbank overbodig maken

SP’er jongste raadslid in Nederland

GOOS BIES

Leeuwarden – Nu zit hij nog in klas zes van het vwo op RSG Magister Alvinus in Sneek, na de zomervakantie gaat hij natuurkunde studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor Farshad Bashir vormt de studie geen enkele belemmering om voor de Socialistische Partij plaats te nemen in de gemeenteraad van Leeuwarden. De jongen die op 14 januari achttien jaar werd, geldt voor zover bekend straks als het jongste raadslid van Nederland.

Farshad Bashir raakte drieënhalf jaar geleden geïnteresseerd in de politiek door de moord op Pim Fortuijn, en de vele maatschappelijke discussies die daarop losbarsten. Toen hij gevraagd werd voor een verkiesbare plek op de lijst voor SP Leeuwarden, besloot Bashir dat te doen. “Ik blijf ook hier wonen en ga niet op kamers in Groningen.”

Negen jaar geleden kwam de in Afghanistan geboren Bashir met zijn vader naar Nederland. Een jaar later volgden moeder en broertje. Het gezin vluchtte omdat vader vanaf 1992 politiek gevangen was, eerst onder het bewind van de Mudjaheddin en later van de Taliban, vertelt Bashir. “Alleen omdat hij journalist was.” Om die reden is hij óók politiek bewust. “Maar ik voel mij echt een Nederlander. Een Liwadder. Zo ga ik in de raad zitten, niet als allochtoon.”

De SP spreekt Bashir aan, omdat die partij volgens hem opkomt voor “gewone mensen”. “Wij gaan naar de mensen toe, dat zie je bij andere partijen niet. Gewoon de wijk in met gewone mensen babbelen.”

Wat de kiezers van Bashir in de gemeenteraad kunnen verwachten? “Ik ga me ervoor inzetten om de voedselbank overbodig te maken. Nederland is een rijk land, daarin moeten sociale voorzieningen beter geregeld worden.” De vwo-scholier, die in Sneek op school zit omdat het gezin tot vorig jaar in Mantgum woonde, wil verder wat doen voor jongeren in Leeuwarden. Voor meer ruimtes zorgen waar zij elkaar kunnen ontmoeten. Maar ook gaat hij met zijn partijgenoten actievoeren tegen Nieuw Zaailand, een project dat voorziet in tientallen woningen en winkels en een Fries Museum op het Leeuwarden plein. “Een prestigeproject. Je kunt het geld beter stoppen in sociale voorzieningen.”

Bron: Friesch Dagblad, 9 maart 2006