Raadsleden donderdag eerste bijeenkomst

RIJSWIJK (ANP) – Gemeenteraadsleden in 419 gemeenten komen donderdag voor het eerst sinds de verkiezingen op 7 maart bijeen. Woensdag was de laatste dag dat de oude raad ’in dienst’ was.

Ieder raadslid, nieuw of herkozen, moet donderdag de eed of verklaring en belofte afleggen. Ook kan het zijn dat er nieuwe wethouders worden benoemd, maar in nog maar weinig gemeenten zijn de onderhandelingen over een nieuw college al afgerond.

In Goes is er al wel een coalitie, die al een dag na de verkiezingen tot stand kwam. Verwacht wordt dat zeker honderd mensen zullen protesteren voor de vergadering, omdat PvdA buiten het college werd gehouden. CDA, SGP/ChristenUnie en de VVD sloten een akkoord, voordat de PvdA, de grote winnaar, de besprekingen kon openen. De demonstranten beschuldigen de coalitiepartners van achterkamertjespolitiek.

In Leeuwarden zal de meeste aandacht uitgaan naar Farshad Bashir, het jongste raadslid dat donderdag wordt geïnstalleerd. Het SP–raadslid veroverde zijn plek met ruim vierhonderd stemmen.

Wie de nieuwe gemeenteraad in Vught gaat installeren, was woensdagavond nog een grote vraag. De eerst aangewezene, burgemeester J. de Groot, zegde eerder deze week zonder opgaaf van reden af voor het afscheid van de vertrekkende raadsleden.

Een gemeentewoordvoerder kon woensdag nog niet met zekerheid zeggen of de burgemeester donderdagavond wél aanwezig is. De Groot kom naar verwachting in de loop van dondermiddag met een verklaring.

Bron: Reformatorisch Dagblad, 15 maart 2006