Politiek is hobby voor jongste raadslid Bashir

LEEUWARDEN (ANP) – Hij is met zijn achttien jaar en 61 dagen donderdagavond als jongste raadslid in Nederland beëdigd. Maar SP’er Farshad Bashir uit Leeuwarden wordt een beetje moe van alle vragen over zijn leeftijd. “Bijna alle interviews gaan over mijn leeftijd. Ik hoop dat ik nu ook mijn politieke punten naar voren kan brengen”, aldus de vwo-student.

Foto: Laurens Aaij (ANP)

Bashir is negen jaar in Nederland. Hij werd op 14 januari 1988 geboren in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Na de arrestatie en gevangenschap van zijn vader, die hoofdredacteur was van een krant, besloten zijn ouders in 1997 naar Nederland te vluchten.

De familie kreeg in 2002 het Nederlanderschap en ging in het Friese dorpje Mantgum wonen. Bashir zit op school in Sneek, en met succes. “Ik moet in mei eindexamen doen, maar dat ga ik wel halen.

Ik sta gemiddeld een zeven”, aldus Bashir. Hij wil natuurkunde aan de universiteit in Groningen gaan studeren. “De moderne natuurkunde, de kwantummechanica vind ik interessant.”

Bashir heeft eigenlijk maar één hobby: politiek. “Ik kwam in 2002 op straat SP’ers tegen en ik probeerde eerst heel sceptisch te doen om hun mening te horen. Maar het bleek dat we het over veel punten eens waren. Daarna ging het heel snel. Ik kreeg een brief thuis of ik met Rood, de jongerenorganisatie van de SP, wilde meedoen met het oprichten van een afdeling in Leeuwarden. Daar ben ik secretaris geweest en in 2004 ben ik doorgestroomd naar de SP in Leeuwarden.”

Bashir stond tweede op de kieslijst van de SP en zag zijn partij van drie naar vier zetels groeien. Maar hij was sowieso met voorkeurstemmen in de raad gekomen. “Ik heb 408 stemmen gekregen en 280 voorkeurstemmen waren genoeg.” Volgens Bashir verklaren vooral de vele acties en gesprekken met mensen in de wijken het succes van hem en zijn partij.

In Leeuwarden is met de PvdA en PAL/GroenLinks een links college mogelijk. Mocht het zover komen dan wil Bashir nog geen wethouder worden. “Ik heb maar één kans om te studeren, dat wil ik eerst doen.”

Bashir heeft uitgesproken ideeën over politiek-inhoudelijke zaken. “De voedselbank in Leeuwarden moet overbodig worden, want het is schandalig dat zoiets in een rijk land als Nederland bestaat. Daarom moeten er meer middelen voor de bijzondere bijstand komen. En er is veel werkloosheid in Leeuwarden. De lasten voor middenstanders moeten omlaag. Vooral voor de K in MKB zetten we ons in.”

Bron: ANP, 16 maart 2006