‘Gezondheidsklachten door zendmast zitten tussen de oren’

LEEUWARDEN – De gezondheidsklachten van mensen die last zeggen te hebben van zendmasten in de buurt, zitten tussen de oren. Volgens Hugo Kroeze, expert op het gebied van radiostraling bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, wordt de angst voor zendmasten aangewakkerd door kwakzalvers, maar ontbreekt elk flintertje bewijs dat het schadelijk is. ,,De klachten zijn er wel, maar die mensen worden ook ziek als die antenne uit staat.”

Hij sprak gisteravond op het Leeuwarder stadhuis tijdens een hoorzitting over de komst van een 120 meter hoge zendmast voor digitale tv op industrieterrein De Hemrik. De kwestie staan maandag op de agenda van de commissie stadsontwikkeling.

,,De stralingsenergie die van de zon komt is ettelijke malen sterker dan radiogolven. Als die al schadelijk waren, zouden we niet kunnen leven”, aldus Kroeze. ,,Van een mobieltje bij je oor kunnen je hersens hooguit 0,12 graden warmer worden. Het verschil is al groter als je een hoed op zet.”

Bouwbioloog Michiel Haas dacht er anders over. Concentratieproblemen, hogere bloeddruk en kanker zouden bijvoorbeeld allemaal vaker voorkomen in de buurt van zendmasten. Net als Kroeze haalde hij een trits onderzoeken aan. ,,Er zijn wel eens meer missers geweest. Ooit dacht ook niemand dat asbest schadelijk was.” Frans van Velde uit Den Haag zei weer te kunnen slapen nu hij in een stralingsvrije kooi sliep.

Wacht daarom met plaatsen tot duidelijk is dat het geen kwaad kan, adviseerde Haas. Verschillende raadsleden, onder wie Addy Stoker van de ChristenUnie en Farshad Bashir van de SP leken het met hem eens. Piet van der Wal van PAL/GroenLinks: ,,Ik vind het verhaal van Kroeze veel geloofwaardiger. Maar je kunt er niet voor weglopen dat sommige mensen hier een fobie voor hebben.”

Bron: Leeuwarder Courant, 30 maart 2006