Leeuwarden toch op de bres voor asielzoekers

LEEUWARDEN – De gemeenteraad van Leeuwarden heeft zich gisteravond, op de VVD na, uitgesproken voor een generaal pardon voor de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers, die nog onder de oude Vreemdelingenwet vallen. Zo’n 9.000 van hen wachten nog op afhandeling van hun dossier in de hoop dat ze mogen blijven. SP’er Farshad Bashir: ,,We moeten mensen niet langer onnodig kapot maken.’’

Eerder deze maand pleitte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ook voor een generaal pardon. Afzonderlijke gemeenten hoeven dat niet meer te doen, maar de gemeenteraad in Leeuwarden had daar gisteravond geen boodschap aan. Het duurt al te lang en de situatie voor de asielzoekers is onhoudbaar, zo was de teneur.

De VVD-fractie vindt dat de landelijke politiek zich met het asielbeleid van haar minister Rita Verdonk moet bezighouden. Volgens VVD’er Tom van Mourik zijn er net weer nieuwe afspraken gemaakt over een snellere afhandeling. De lokale VVD is tegen een generaal pardon en gelooft in een individuele behandeling en toetsing door de rechtbank.

Bron: Leeuwarder Courant, 27 juni 2006