Incident in Leeuwarder stadskantoor leidt tot onderzoek

LEEUWARDEN – De commotie rondom de aanhouding van een illegale vluchteling in het Leeuwarder Stadskantoor zorgt ervoor dat de gemeente haar benadering van cliënten aan de balie van burgerzaken onder de loep neemt. Wethouder Marco Florijn kondigde woensdagavond in de raadscommissie bestuur en middelen een onderzoek aan naar de benadering in Leeuwarden en die in andere Friese gemeenten.

In april werd een 27-jarige uit Liberia afkomstige vluchteling, zonder verblijfsvergunning en tien jaar woonachtig in Leeuwarden, aangehouden in het Stadskantoor. Hij had eerder vanuit het gemeentehuis te horen gekregen dat hij daar zonder gevaar kon komen. Toen hij in april een document aanvroeg op het Stadskantoor, kon de ambtenaar in kwestie hem niet identificeren. Volgens de regels, aldus Florijn, heeft de ambtenaar een onderzoek gehouden. Raadpleging in een database van justitie leerde dat de man al jaren geleden het land had moeten verlaten. De IND voerde de verbijsterde man af. Hij zit inmiddels al twee maanden vast in Tilburg.

PAL/GroenLinks heeft de kwestie aangekaart. Gerben Hoogterp spreekt er schande van dat de man, die geen misdrijf begaan heeft, op zo’n manier is behandeld. ,,Waarom is gekozen voor een juridische kant en niet de menselijke? Het gemeentehuis hoort veilig te zijn voor iedereen.’’

SP’er Farshad Bashir had graag gezien dat de ambtenaar had geroepen dat de man niet veilig was: ,,Ren voor je leven!’’ Dat kan niet, volgens Florijn. De ambtenaren hebben zich te houden aan de wettelijke voorschriften en protocollen. ,,De baliemedewerker heeft strikt gehandeld, zonder te oordelen. De identiteit van deze persoon kon niet worden vastgesteld en daarvoor is een protocol.’’ Een subjectievere benadering kan fout uitpakken, zo waarschuwde Florijn. ,,Het zou erg en discriminerend zijn als je op basis van iemands uiterlijk zegt te vermoeden dat degene voor de balie illegaal is en dat er mogelijk een onderzoek volgt.’’

De PvdA vraagt zich af of vluchtelingen niet op een of ander wijze gewezen kan worden op de risico’s voor illegalen in het gemeentehuis. Florijn: ,,Samen met Vreemdelingentoezicht en Vluchtelingenwerk wil ik uitzoeken hoe andere gemeenten dit doen.’’ Volgens hem is het de afgelopen twee jaar twee keer eerder voorgekomen dat bezoekers van het gemeentehuis zich niet konden identificeren, waarna een onderzoek werd gestart.

Bron: Leeuwarder Courant, 14 juli 2006