Voor Jerry, wiens moeder stierf in Schiphol-Oost

Van onze verslaggeefster
Karin Sitalsing
GRONINGEN

De moeder van de 10-jarige Jerry Rodriguez kwam vanuit de Dominicaanse Republiek naar Leeuwarden om de kost te verdienen. Maribel prostitueerde zich in Leeuwarden en stuurde geld naar haar familie. Ze werd opgepakt en zou worden teruggestuurd. Dat vond ze niet erg, want ze miste haar familie. Maar die zou ze nooit meer zien. Een jaar geleden kwam ze om het leven in het uitzetcentrum op Schiphol-Oost.

Jerry verbleef in Frans-Guyana en zwierf een tijdje rond na de dood van zijn moeder. Nu woont hij bij zijn opa en oma in de Dominicaanse Republiek, zonder geld om naar school te gaan – want zijn moeder was kostwinster. Om Jerry toch naar school te laten gaan, is een groepje Leeuwarders een inzamelingsactie begonnen.

‘Zijn moeder was hier om Jerry een kans op een goede toekomst te geven’, zegt een van de initiatiefnemers, Jan Berend de Vries. ‘Dat kan ze nu niet meer, en opa en oma hebben ook geen inkomen. Daarom willen wij een gebaar maken ter compensatie.’

Het comité, behalve De Vries bestaande uit pastor Foekema en SP-raadslid Farshad Bashir, hoopt minstens 3000 euro op te halen. In de Dominicaanse Republiek moet de katholieke kerk erop toezien dat het geld op de goede plek terechtkomt.

Het viel nog niet mee om Jerry op het spoor te komen, vertelt De Vries. ‘Het kwam erg moeizaam op gang, via vriendinnen van Maribel die aanknopingspunten hadden, zijn we verder gaan zoeken.’

De Vries benadrukt dat de actie een gebaar is. ‘Want er zijn natuurlijk duizenden kinderen als Jerry.’

Bron: de Volkskrant, 26 oktober 2006