Fakkels en schaamte vanwege dood Maribel

Van onze verslaggever

LEEUWARDEN – Maribel Rodriguez Martinez had gisteravond onder de Leeuwarder Waag een bijzondere plaats bij de herdenking van de brand op Schiphol- Oost, een jaar geleden. De vrouw uit de Dominicaanse Republiek had een paar maanden in Leeuwarden gewerkt toen ze als illegaal werd opgepakt, in het uitzetcentrum belandde, en met tien anderen in de vlammen omkwam.

Ruim negentig mensen trotseerden de regen om de slachtoffers te herdenken. De eerste herdenking, vorig jaar, mondde nog uit in een woedend protest tegen het vreemdelingenbeleid van minister Rita Verdonk van vreemdelingenzaken. Gisteren overheerste onder het schijnsel van fakkels en het geroffel van djemb√©s de aandacht voor de omgekomenen, en de mensen die nu in uitzetcentra zitten. ,,Vanavond staat niet de politiek centraal, maar de mensen”, aldus organisator Jan-Berend de Vries van het Vluchtelingencollectief.

Maribel, die als prostituee werkte, zat onschuldig vast toen ze omkwam, zei SP-raadslid Farshad Bashir. ,,Ze had niks gedaan. Ze was uit Parijs gekomen om de kost te verdienen.” Dat ze haar Franse verblijfsvergunning bij een controle niet bij zich had, is haar noodlottig geworden, aldus Bashir.

Voor Maribels zoontje Jerry werd een inzameling gehouden, maar eigenlijk zou de Nederlandse overheid hem moeten onderhouden, vond Bashir. Zijn moeder overleed immers onder de hoede van de staat. ,,Zolang het kabinet geen initiatief neemt, betalen wij het onderhoud wel.”

Hoewel twee ministers moesten vertrekken vanwege de Schipholbrand, zeiden veel aanwezigen zich te schamen dat minister Verdonk er nog wel zit. Want niet de brandveiligheid, maar het vreemdelingenbeleid was de hoofdoorzaak van de ramp, stelde Marjan Hoexum.

,,Het meest beangstigend vind ik dat zij niet is vertrokken, dat het parlement en het Nederlandse volk blijkbaar vinden dat het beleid in orde is. Wij zijn hier ook maar met een kleine groep.”

Bron: Leeuwarder Courant, 27 oktober 2006