Interview Farshad Bashir

Het is donderdagmiddag, om 14.00 heb ik een interview met de 18-jarige Farshad Bashir. Hij is een raadslid voor SP in de gemeente Leeuwarden. Farshad komt oorspronkelijk uit Afganistan maar woont sinds kinds af aan in Nederland. We spreken af in een café. Ik bestel koffie, Farshad drinkt thee. Earl grey thee. Hij heeft nog een foldertje meegenomen van Jan Marijnissen. Na mijn eerste slok koffie kreeg ik zin in een sigaret, maar zou hij mensen die roken afkeuren? Ik besluit nog even te wachten en begin met mijn vragen.

Hoelang sta jij nu al op de lijst van de SP?

Ik ben sinds 2002 lid van de SP. Eerst kwam ik bij Rood, dat is een jongerenorganisatie van de SP. Ik ben nu fractielid voor de gemeente SP. Ik was vorig jaar het jongste raadslid van Nederland.

Welke sterkte standpunten van de SP hebben jou aangetrokken?

Ik werd op straat aangesproken door mensen van de SP er was toen een actie tegen sloopwijken. Sociale huurwoningen werden gesloopt voor dure appartementen. De SP komt op voor mensen die het moeilijk hebben. Dit vind ik een heel goed standpunt. Ook met defensie, in het begin waren we het niet eens met de NAVO. We willen de NAVO van binnen uit veranderen.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

We zijn op het momtent natuurlijk bezig met de komende verkiezingen. De SP houdt zich vooral bezig met welzijn en jongerenbeleid. Ik ben nu bezig met een project voor kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat er in Leeuwarden weinig speelruimte is. Mijn voorstel was om 3% van de ruimte in Leeuwarden te benutten met speelplaatsen. Dit voorstel is nu ingediend bij de gemeente. Ook hebben we onderzoek gedaan naar bijstand voor jongeren. Veel ouders weten niet dat je bijstand kan aanvragen. We geven nu info aan scholen en gaan mensen aanspreken hierover.

Op 14 oktober was er een armoede mars in Leeuwarden. Met als doel laten zien dat armoede niet thuis hoort in Nederland. Hoe is dat gelopen?

Dit was niet georganiseerd door de SP. Er kwamen weinig mensen op af, ik denk zo’n 35 waarvan 20 SP’ers Als de Sp dit had georganiseerd dan was het veel groter aangepakt.

Wat kunnen jongeren doen voor de SP?

Vanaf 14 jaar mag je lid worden van Rood, de jongerenorganisatie van de SP. Vanaf je 16 jaar mag je lid worden van SP zelf.

Zijn er veel jongeren in je omgeving die zich ook bezig houden met politiek?

In mijn vriendenkring niet, we praten soms wel over politiek. Mijn ouders zijn ook niet heel politiek bezig. Mijn vader was vroeger wel redacteur voor een Afgaanse krant.

Zou Nederland het stemrecht naar 16 jaar moeten verlagen om jongeren meet bij de politiek te betrekken?

Ja, absoluut. Jongeren moet je meer betrekken. Als 16 jarige kun je zelf al wel keuzes maken en weten wat belangrijk is. Er zou meer maatschappijleer gegeven moeten worden op scholen. Tenslotte, alles om ons heen is politiek.

Binnenkort zijn de verkiezingen. Denk je dat de SP een goede kans maakt?

We hebben veel campagne gevoerd de afgelopen jaren. Dit is een historische kans. Ik hoop dat er nu weer eens een links kabinet komt. Zodat we kunnen laten zien dat wij het ook kunnen. Ik zie de SP nog wel met de PvdA regeren.

Ga je zelf ook stemmen?

Um, haha ja. Volgens mij op de SP. En voor de gemeente verkiezingen kies ik op mezelf.

Op welke partij zou je nooit stemmen?

VVD, dit is een partij die echt tegenovergestelde standpunten heeft dan de SP.

Heb je de stemwijzer al gedaan? Wat kwam hier uit?

Ja, en goh de SP kwam eruit.

Vind je dat Nederland verder moet gaan met de Joint Strike Fighter?

Absoluut niet. Er zit nu al veel geld in, maar beter later stoppen dan te laat stoppen. Tegen welke vijand wil je dit inzetten? Tegen terroristen in grotten zeker?

Zouden politici duidelijker moeten praten?

Ja, als politici normaal zouden praten dan zouden meer mensen het snappen.

Ik ben aan het eind van mijn vragen. Mijn koffie is op en ik heb zin in een sigaret. Als ik wil gaan betalen, houdt Farshad me tegen. Hij staat erop dat hij betaalt,waarna hij vertelt dat hij het leuk zou vinden als ik ook bij de SP kom. Ik ga er over nadenken. Ik schud hem de hand en wens hem nog een fijne dag. Aardige jongen wel, die Farshad. Ik loop denkend nog even door stad, terwijl ik een hijs neem van mijn sigaret.

Bron: admiration.web-log.nl, 29 oktober 2006