Kamerzetel dichterbij voor Leeuwarder SP’er

DEN HAAG – Mocht de SP volgende woensdag bij de verkiezingen daadwerkelijk de in de peilingen beloofde 26 tot 28 zetels halen, dan doemt aan de horizon een zetel op voor de achttienjarige Leeuwarder Farshad Bashir. Al zal daarvoor na woensdag eerst nog het nodige rekenwerk nodig zijn.

Het in Kabul geboren gemeenteraadslid staat weliswaar als nummer 25 op de kieslijst, die plek bezet hij in tegenstelling tot de eerste 24 landelijke kandidaten alleen in Friesland, Groningen en Drenthe. In andere delen van het land staan vijftig andere regionale gegadigden op het biljet. Voor Bashir komt een zetel in zicht als de SP meer dan 25 zetels haalt en in het Noorden minstens 180.000 stemmen krijgt, drie keer zoveel als in 2003. Die aanhang is goed voor drie zetels. Op grond van de Kieswet zal de eerste van de noordelijke zetels naar een kandidaat uit de top 10 van de SP gaan. De tweede is voor Rosita van Gijlswijk uit Groningen, nummer 19 op de lijst. Voor de derde komt Bashir eventueel in aanmerking. Maar groeit de SP veel forser in andere delen van het land, dan krijgen de regionale kandidaten uit die streken voorrang.

Bashir laat door de theoretische mogelijkheid van een eventueel kamerlidmaatschap zijn hoofd niet op hol brengen. ,,We zien het wel. Het zou mooi zijn als ik er in kom. Maar als het niet lukt, ben ik er van overtuigd dat de anderen dezelfde inzet zullen hebben. Ik ben al blij met de stijgende lijn in de peilingen.’’

Bron: Leeuwarder Courant, 16 november 2006