SP’er Bashir (18) in race voor de Kamer

Leeuwarden – Tevoren had hij er niet over durven dromen, toen Farshad Bashir als noordelijke kandidaat alleen in Fryslân, Groningen en Drenthe plaats 25 op de verkiezingslijst van de SP kreeg. ,,Ik had gerekend op een verdubbeling van het aantal stemmen, maar we zijn bijna verdriedubbeld. Prachtig.”

Bashir maakt nu plotseling serieus kans op een zetel op het Binnenhof. De achttienjarige Leeuwarder van Afghaanse komaf zou daarmee het jongste Tweede Kamerlid ooit worden. Dat is nu Sharon Dijksma (PvdA) die bij haar aantreden in 1994 23 jaar en een maand oud was.

Of Bashir daadwerkelijk in de Tweede Kamer komt, hangt af van hoe er in de verschillende regio’s op de SP is gestemd. Hij staat samen met negen anderen op de 25ste plaats. Een ingewikkelde berekening bepaalt wie er in de Kamer komt.

Mocht Bashir een plek in de Tweede Kamer krijgen, dan sluit hij niet uit dat hij dat werk gaat combineren met het gemeenteraadslidmaatschap van Leeuwarden. ,,Vooropgesteld, ik vind het gewoon echt mooi dat we 26 zetels hebben gehaald. Maar ik ben altijd in voor een uitdaging. Als ik in de Kamer kan komen, ga ik daarvoor. Ik moet nog veel leren, maar ik ben ook iemand die goed en snel kan leren.” Bashir, die sinds dit schooljaar in Groningen natuurkunde en wiskunde studeert, is momenteel het jongste raadslid van Nederland. Op twee dagen na is hij het jongste raadslid ooit, dat is partijgenoot Lillian Marijnissen. De dochter van Jan Marijnissen was achttien jaar en twee maanden toen ze raadslid werd in Oss.

Bron: Friesch Dagblad, 23 november 2006