SP: onbetaalde arbeid werklozen is uitbuiting

LEEUWARDEN – Werklozen die door de gemeente een werkstage of een ‘maatschappelijk nuttige functie’ krijgen aangeboden, moeten daarvoor worden betaald. Dit vindt de Leeuwarder SP. De gemeente Leeuwarden wil mensen die straks na een verplichte training en reïntegratietraject nog zonder baan zitten, inzetten op dergelijke posten. Zij behouden dan wel hun uitkering, maar ontvangen verder geen loon.

,,Als je vindt dat ze dan zulk nuttig werk doen, trek er dan ook geld voor uit’’, aldus SP-raadslid Farshad Bashir. ,,Uitbuiting’’, oordeelt hij. Hij sprak die woorden gisteravond in de raadscommissie welzijn, waar de nieuwe aanpak van werkloosheid werd besproken. Op hoofdlijnen lijkt een meerderheid van de gemeenteraad de collegeplannen te waarderen.

Daarin is het aanbieden van een gesubsidieerde baan met behoud van uitkering de laatste stap. B. en w. willen werkzoekenden eerst tot een cursus verplichten, waarin zij hun eigen kwaliteiten en mogelijkheden leren inzien en uitbreiden. Hebben ze daarna nog geen baan, dan volgt een reïntegratietraject. Pas als er geen uitzicht op werk is, komt een onbetaalde ‘maatschappelijk nuttige functie’ in beeld.

Dat is volgens wethouder Marco Florijn niet meer dan billijk. ,,Wij spannen ons voor ze in. We begeleiden ze bij het vinden van een baan. Dan verwachten we wel dat mensen zelf ook iets bijdragen, in de vorm van inzet.’’ De gemeente probeert ook dergelijke onbetaalde functies aan te sluiten op de interesses en kwaliteiten van de werkzoekende. Zo wordt voorkomen dat die geïsoleerd raakt en ‘achter de geraniums’ verdwijnt.

Bron: Leeuwarder Courant, 11 januari 2007