Niet elke lijstduwer even succesvol

GOOS BIES

Leeuwarden – Met 6044 voorkeurstemmen neemt Rendert Algra plaats in de Statenfractie van het CDA. Daarmee is de Jubbegaster, die met zijn bekendheid als voormalig Tweede Kamerlid stemmen moest trekken, verreweg de meest succesvolle lijstduwer. Lijstduwers van andere partijen haalden bij lange na de persoonlijke kiesdrempel van 1536 stemmen niet.

De Sneker wethouder Andries Ekhart van de PvdA kwam van de andere lijstduwers met 830 voorkeurstemmen nog het dichtste bij. Overigens is het eigenlijk niet de bedoeling dat een lijstduwer de kiesdrempel haalt. Kenmerk van de lijstduwer is dat die niet in de Tweede Kamer, gemeenteraad of in dit geval in Provinciale Staten wil, maar wel zijn of haar naam aan een partij wil verbinden. Zo niet Algra. Die besloot met succes een voorkeursactie te voeren.

Ekhart bleek overigens net als Algra ook iets minder vrijblijvend op de lijst te staan dan aanvankelijk werd vermoed. Hij ziet zichzelf als de meest geschikte kandidaat-gedeputeerde voor de portefeuille jeugdzaken, terwijl de PvdA al twee potentiële gedeputeerden naar voren had geschoven.

Ook de VVD zette een wethouder in: Willem Heere van Terschelling. Dat loonde, want het bracht 473 stemmen in het laatje – vooral van het eiland.

Van de andere lijstduwers deed de achttienjarige Farshad Bashir, een van de jongste gemeenteraadsleden van Nederland, het opvallend goed. De Afghaanse Leeuwarder haalde voor de SP 507 stemmen. Heel wat meer dan de andere lijstduwer van de Socialistische Partij, Gaatske Wiersma van vogelopvang De Fûgelpits. Die bleef steken op 121 stemmen.

Bij de ChristenUnie haalde oud-fractievoorzitter Rein Ferwerda nog altijd 251 stemmen binnen als lijstduwer. Bij de FNP had Eerste Kamerlid Hindrik ten Hoeve die rol; het leverde de Frysk-nasjonalen 134 stemmen op. De opvallendste naam bij GrienLinks van mensen op een onverkiesbare plaats was die van Hetty Hafkamp, oud-wethouder van Leeuwarden. Zij schopte het tot 73 voorkeurstemmen.

Ronduit teleurstellend deden de ‘old boys’ van Cambuur het. Vastgoedtycoon Jan Riedstra moest het op de lijst van Gemeentebelangen Friesland doen met 46 stemmen. Bij advocaat Wim Sleijfer bleef de teller steken op 34.

De Partij voor de Dieren, de partij die landelijk het meest gebruik maakt van lijstduwers – Kees van Kooten, Georgina Verbaan, Paul Cliteur, enzovoorts – kwam in Fryslân niet met een ‘BF’er’ op de proppen. De meest bekende was misschien Bert Hollander van de opvang voor oude koeien in Zandhuizen. Hij kreeg 138 stemmen, maar de dierenpartij haalde de kiesdrempel niet.

Bron: Friesch Dagblad, 10 maart 2007