Wake tegen verlenging missie Uruzgan succes

“Stop de oorlog, verleng de Uruzgan-missie niet” was de boodschap van ongeveer 35 mensen die zich donderdagavond hadden verzameld bij de het Waagplein in Leeuwarden voor een wake. De actie was een lokaal signaal tegen de ministers van Defensie van de NAVO die in Nederland vergaderden.

Sprekers waren Jan Bosman namens het Fries Vredesberaad, Gerben Hoogterp namens Pal/Groenlinks en Farshad Bashir namens de SP.

Bashir benadrukte dat de opkomst van de Taliban nauw samen hing met de Russische bezetting van Afghanistan in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De Taliban werden gefinancierd en bewapend door het Westen. En nu worden ze weer bestreden.


Farshad Bashir spreekt de actievoerders toe

De SP’er benadrukte dat ook de actievoerders tegen terrorisme, onderdrukking en de Taliban zijn, maar “deze oorlog wijzen we af”. Het zal volgens hem in Afghanistan nooit lukken om iets via militaire weg te bereiken: “Het lukte de Britten niet en het lukte de Russen niet. Onderhandelen en praten over vrede moet onze uitgangspunt worden.”

Bashir stelde voor om het geld wat Nederland nu kwijt is aan de missie in Afghanistan (800.000 euro per dag), of in ieder geval een deel daarvan, rechtstreeks over te maken naar de Afghaanse regering. “Dan heeft de regering eindelijk genoeg geld om de eigen ambtenaren en soldaten te betalen en deze zullen dan ook niet overlopen naar de Taliban omdat ze onvoldoende of zelfs niet betaald worden.”

(Met dank aan Magda Elsinga voor de foto’s)

Bron: leeuwarden.sp.nl, 25 oktober 2007