Leeuwarder Bashir jongste kamerlid

Van onze verslaggever

LEEUWARDEN – De wereld beter maken. Met dit voornemen meldde de tiener Farshad Bashir zich bij de SP. Vorig jaar werd hij raadslid in Leeuwarden, en half januari wordt hij beëdigd in de Tweede Kamer. Hij is dan net twintig jaar oud, en daarmee het jongste kamerlid in de Nederlandse geschiedenis.

De in Kabul geboren Bashir vluchtte als tienjarige met zijn ouders uit Afghanistan. Hij heeft alleen de Nederlandse nationaliteit. Net als zijn partij is hij tegenstander van de Nederlandse strijd in Uruzgan: .,,Een militaire oplossing heeft de afgelopen dertig jaar niks opgeleverd in Afghanistan.’’

Hij blijft voorlopig nog even raadslid, tot er in de lente een opvolger voor hem is gevonden. Hij houdt Leeuwarden als woonplaats. Verder zet hij zijn studie natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen voort, maar dan in deeltijd.

,,Het kamerlidmaatschap staat voor mij straks bovenaan. Dat is een heel grote verantwoordelijkheid’’, zegt Bashir. Hij stoot PvdA’er Sharon Dijksma van de troon als ‘jongste kamerlid ooit’. Zij was 23 toen ze in het parlement kwam.

De grote aantrekkingskracht van de Socialistische Partij zit hem vooral in de buitenparlementaire acties, vindt Bashir. Omdat zijn partij veel de straat opgaat en de mensen opzoekt, ontdekt zij sneller maatschappelijke ontwikkelingen dan andere partijen, meent hij.

Bron: Leeuwarder Courant, 17 december 2007