Van Kabul via Friesland naar de Tweede Kamer

LEEUWARDEN (ANP) – Farshad Bashir werd in maart 2006 een beetje moe van alle vragen over zijn leeftijd. Hij was destijds met zijn 18 jaar en 61 dagen het jongste raadslid van Nederland. Anderhalf jaar later gaan de vragen opnieuw over zijn leeftijd. Want Bashir wordt op 15 januari als 20-jarige het jongste Tweede Kamerlid ooit. ,,Al die vragen maken me nu niks meer uit”, zei Bashir maandag.

Bashir woont sinds tien jaar in Nederland. Hij werd op 14 januari 1988 geboren in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Na de arrestatie en gevangenschap van zijn vader, die hoofdredacteur was van een krant, besloten zijn ouders in 1997 naar Nederland te vluchten.

De familie kreeg in 2002 het Nederlanderschap en ging in het Friese dorpje Mantgum wonen. Via de politieke jongerenvereniging Rood belandde Bashir bij de SP in Leeuwarden en kwam hij na de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 in de gemneenteraad met 408 voorkeurstemmen.

Bashirs ouders zijn erg blij met het aankomend Kamerlidmaatschap. ,,Mijn vader heeft deze vrijheid niet gehad. Hij is blij dat ik blij ben dat ik mijn visie naar buiten kan brengen zonder gevaar voor mijn leven”, aldus Bashir. Hij heeft nog steeds contact met familie in Afghanistan. ,,Maar die hebben het nieuws nog niet gehoord. Alleen mijn neefje in Herat weet het, met hem mail ik vaak.”

Bashir is ervan overtuigd dat de SP ooit in de regering komt. ,,We zitten nog niet aan onze top. De kunst is de jongeren vast te houden, de wijken in te trekken, problemen vroegtijdig te signaleren en oplossingen aan te dragen. Als we deze aanpak houden, moeten we blijven groeien.”

Bashir vindt zichzelf een rationele politicus. ,,Ik probeer te overtuigen op een rationele manier, met humor. Ik hoop dat de tegenstanders zich ook zo uiten, want populisme scoort, vooral op rechts, maar op lange termijn is dat niet vol te houden”, aldus Bashir.

Welke portefeuille hij in Den Haag krijgt, is nog niet bekend. ,,Dat maakt me niet uit. Ik sta voor het verkiezingsprogramma van de SP.” Bashir stopt als raadslid in Leeuwarden en zijn voltijdstudie Natuurkunde in Groningen zet hij om in deeltijd. Hij blijft wel in de Friese hoofdstad wonen.

Bron: ANP, 17 december 2007