Kamerleden geschoffeerd door Iraanse ambassadeur

Den Haag (ANP) – Tweede Kamerleden Martijn van Dam (PvdA), Farshad Bashir (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) voelen zich geschoffeerd door de Iraanse ambassadeur in Nederland. Dat zei Van Dam vandaag.

De Iraanse ambassadeur weigerde hen te woord te staan over de zaak van de Maastrichtse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri en liet de Kamerleden en familieleden van al-Mansouri voor een gesloten deur staan. Ook weigerde hij een brief van de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers aan te nemen uit handen van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De Kamerleden willen zich echter niet laten afschepen en sturen een „brief op poten” naar de ambassadeur. Daarin willen ze aangeven dat ze zeer teleurgesteld en ontdaan zijn en zullen ze aankondigen binnenkort weer contact op te nemen om over de in Iran opgesloten mensenrechtenactivist te komen praten, zei Van Dam. De ambassadeur laat zo zien dat Iran de breed in de Kamer gedragen Nederlandse zorgen niet serieus wenst te nemen, stelde hij.

De geboren Iraniër al-Mansouri week in 1988 naar Nederland uit en was sindsdien actief lid van Amnesty. Toen hij door Syrië reisde, pakte de politie van dat land hem op en leverde hem uit aan Iran. Daar wordt hij beschuldigd van terrorisme, omdat hij opkomt voor de Arabische minderheid in Ahwaz, een olierijk door Iran geannexeerd gebied bij de Perzische Golf.

Bron: ANP, 16 mei 2008