Drachtster SP’er wil van supermarkt naar Kamer

DEN HAAG – Fractievoorzitter Jos van der Horst van de SP in Smallingerland gaat voor zijn partij een poging doen in de Tweede Kamer te komen. De 52-jarige supermarktmanager uit Drachten staat op plek 28, wat het Haagse avontuur voorlopig behoorlijk onzeker maakt. De SP heeft nu 25 zetels en verliest in veel peilingen meer dan de helft.

Verder staan er geen Friezen op de lijst. Fractievoorzitter Ad van de Kolk van de SP in de provinciale staten solliciteerde ook, maar belandde niet op de kieslijst met 50 kandidaten.

Uit de drie noordelijke provincies staan verder alleen Hennie Hemmes (Oude Pekela, plek 29) en Jan Broekema (Assen, plek 39) op de lijst. Vreemd vindt Van der Horst dat niet. ,,Er wordt gekeken naar kwaliteit en dan kan het zo uitpakken.” Hij hoopt stiekem wel er een beetje van te profiteren. ,,Kan best zijn dat mensen zeggen: hé, er staat maar één Fries op, laat ik daar maar op stemmen.”

Van der Horst is sinds 2002 actief binnen de SP. Vanaf 2006 zit hij in de gemeenteraad van Smallingerland. Later werd hij fractievoorzitter en afdelingsvoorzitter.

De partij had de Drachtster, die in een landelijk talentenklasje opgenomen was, al langer in de smiezen. Zowel voor het opleidingstraject als de kieslijst is hij gevraagd.

,,Daar was ik blij mee. Uit idealisme heb ik vrij snel ja gezegd. En het is natuurlijk een redelijke veilige plaats.”

Mocht hij het tot kamerlid schoppen, dan wil Van der Horst eigenlijk ook raadslid in Smallingerland blijven. ,,Ik kan me niet voorstellen dat ik dat af zou zeggen en bovendien, het mag ook.”

De in Leeuwarden opgegroeide Fashid Bashir, nu ook al kamerlid, schopt het tot plek 14. Collega-kamerlid Krista van Velzen, geboren in Sint Nicolaasga, staat op eigen verzoek op plek 21. Beiden wonen zij niet meer in Friesland.

Bron: Leeuwarder Courant, 26 maart 2010