Kamer wil fijne weten van OV-blunders

DEN HAAG – De Tweede Kamer wil voor dinsdagmiddag cijfers zien over het aantal ‘ongelukjes’ met de OV-chipkaart in Friesland.

Een kamermeerderheid twijfelt of het handig is om juist in onze provincie de strippenkaart per 23 december af te schaffen. Fryslân krijgt op eigen verzoek toestemming om straks alleen nog met de OV-chipkaart te werken. Vlekkeloos loopt de introductie nog nergens. Reizigers vergeten bijvoorbeeld uit te checken of betalen dubbele tarieven.

PvdA en SP willen dat verkeersminister Melanie Schultz daarom eerst over de brug komt met cijfers over deze zogenoemde ‘incomplete transacties’. Ze willen cijfers zien van Friesland, Rotterdam, Amsterdam en Oost-Nederland. Verder willen kamerleden weten hoe vaak het voorkomt dat Friese reizigers dubbele opstaptarieven moeten betalen, doordat ze van vervoerder wisselen. De SP wil maandelijkse cijfers, tot twee jaar terug.

PvdA-kamerlid Jacques Monasch uit Sneek spreekt ook zijn ongerustheid uit. ,,De regionale trein (Arriva) moet de chipkaart nog introduceren. In Groningen en Drenthe is het ‘tot nader order’ uitgesteld, waardoor het reizen wordt bemoeilijkt.”

SP-kamerlid Farshad Bashir snapt niet waarom vervoerders op de eilanden wel met papieren kaartjes mogen werken en de rest van het land straks niet meer. ,,Is dit geen selectief beleid waarbij de minister wel luistert naar de uitzonderingswensen van vervoerders, maar niet naar die van een zeer groot aantal reizigers?”

Alle fracties hebben schriftelijk vragen in mogen dienen. Schultz moet die voor dinsdag 12 uur beantwoorden.
Bevallen haar replieken niet, dat volgt zo snel mogelijk een debat over de kwestie.

Bron: Leeuwarder Courant, 27 november 2010