Tegen alle verwachtingen in heb ik winst gemaakt met daytraden

Pc en grafieken voor daytradenVorige maand hees ik spontaan mijn zeilen om de onstuimige zeeën van de financiële markten te bevaren, ondanks de dreigende wolken van statistieken die boven mijn hoofd samenpakten. Een studie van Chague, De-Losso, en Giovannetti uit 2020, waarschuwt namelijk, als een vuurtoren in de verte, dat maar liefst 97% van de daytraders schipbreuk lijden in de schuimende wateren van de beurs. Slechts een minuscule 1,1% slaagt erin de golven te trotseren en meer te verdienen dan het minimumloon. Toch stond ik daar, aan de kustlijn, vastberaden om te navigeren waar zovelen voor mij ten onder waren gegaan.

Ik begon meteen met SPY en SPX opties, die de S&P 500-index volgen. Van daaruit zette ik koers naar aandelen, om uiteindelijk in de onvoorspelbare stromen van futures terecht te komen. Dit was niets minder dan een achtbaan van emoties, waarbij pieken van euforie en dalen van ontzetting elkaar afwisselden als de golven van de zee.

Farshad Bashir
Farshad Bashir
Aanvankelijk stond de wind gunstig, en tegen alle verwachtingen in, wist ik een aanzienlijke schat aan winst op te duiken. Deze buit voelde echter niet als een beloning voor zorgvuldige navigatie, maar leek meer een gunst van het wispelturige lot.

Daytraden, het kopen en verkopen van financiële instrumenten binnen één handelsdag om te profiteren van kleine prijsbewegingen, onthulde zich als een wilde draaikolk. Het draait niet alleen om het navigeren op basis van de trend, maar ook om het bedwingen van de eigen innerlijke stormen. De voortdurende noodzaak om koersbeslissingen te maken onder druk, het omarmen van verliezen, en het vieren van winsten, vergden een mentale veerkracht die ik niet voor mogelijk had gehouden. Al gauw ontdekte ik dat het ware meesterschap in het daytraden schuilt in het herkennen van het juiste moment, om de zeilen te laten vieren en winst te pakken danwel verlies te nemen.

Ondanks een voorspoedige start, begon het gewicht van de eindeloze horizon op me te drukken. De constante stormen, de angst voor een maalstroom van verliezen, en de twijfel bij elke koerswijziging deden me beseffen dat deze oceaan misschien te onstuimig was voor mijn schip. De wetenschap dat de overgrote meerderheid van de daytraders uiteindelijk verloren gaat in deze wateren, deed me inzien dat mijn eerste gelukkige tochten meer te danken waren aan de grillen van de wind dan aan mijn navigatiekunsten. Deze vorm van handelen vergde een constante alertheid, een bijna bovenmenselijk vermogen om de grillen van de markt te voorspellen en een ijzersterke discipline om niet te worden meegesleept door de golven van hebzucht en angst.

De tijd en energie die ik in het temmen van de financiële zeeën stak, leken dan ook niet langer gerechtvaardigd. Ik besloot dan ook mijn kompas opnieuw in te stellen naar rustiger wateren, terugkerend naar de vertrouwde horizon van ‘buy and hold’. Ik zette weer koers naar de lichtpunten van ondergewaardeerde bedrijven met een stevige basis, beseffend dat ware rijkdom niet alleen wordt gemeten in goud, maar ook in de rust en het welzijn die de reis met zich brengt.

Nu ik mijn richting heb verlegd naar de stabielere wateren van langetermijninvesteringen, voel ik opnieuw rust. De beproevingen die ik heb doorstaan, hebben me niet alleen kennis bijgebracht over de markten en handel, maar ook over mijn eigen persoon. Zo zie je maar, vaak zijn de waardevolste schatten die we ontdekken niet degene die we zochten, maar eerder de lessen die we onderweg leren.

Pc en grafieken voor daytraden