Lachen op wielen

Man in een rolstoel in een caféIn een klein, knus café, waar de lucht gevuld was met de geur van vers gezette koffie en de geluiden van zachte jazzmuziek, zat ik te genieten van mijn cappuccino. Aan de tafel naast me zat een man in een rolstoel. We raakten aan de praat, en al snel deelde hij een opmerkelijk verhaal. Hij vertelde me dat hij van een datingapp verwijderd was omdat, zoals de app beweert, het alleen voor alleenstaanden is. Een grapjas, dacht ik bij mezelf, gezien zijn alleenzittende situatie. “En dat terwijl jij zo’n rolmodel bent,” zei ik met een knipoog.

Hij probeerde een band op te bouwen, vertelde hij, maar blijkbaar zagen ze hem niet zitten. “Niemand ziet me staan,” ging hij verder, waarna hij onthulde dat de melding die hij kreeg luidde: “your account is disabled”.

Farshad Bashir
Farshad Bashir
Ik kon mijn lach niet inhouden, maar keurde de actie van de datingapp af. “Wel goed dat jij achter mij staat,” zei hij, spelend met de woorden en de situatie. “Liep het niet soepel meer?” vroeg ik. “Het liep niet op rails,” antwoordde hij, waarop hij zachtjes zong: “They see me rolling, They hating.”

Hij keek me bedenkelijk aan en zei: “Waarom struikelen mijn dates toch zo snel?” Een goede vraag, dacht ik, misschien hebben ze hem per ongeluk over het hoofd gezien. Ik probeerde te achterhalen waar het misging. Hij legde uit: “Dat kwam omdat ik snel boos werd. Al zit ik in een rolstoel, toch was ik snel op mijn teentjes getrapt.” Het was duidelijk; hij had een kort lontje, maar zijn zelfspot en vermogen om met zijn situatie te spotten, maakten hem enorm sympathiek. “Ik zou mezelf het vijfde wiel aan de wagen voelen in zo’n situatie,” bekende ik, reflecterend op de ironie van mijn eigen woorden.

Terwijl onze conversatie vorderde, werd het me duidelijk dat deze man, ondanks zijn fysieke beperkingen en de tegenslagen op het gebied van online daten, een meester was in het vinden van humor in zijn situatie. Zijn verhalen rolden van zijn tong alsof het niets was. In dit kleine, gezellige café, werd het duidelijk dat humor niet in de benen zit, maar in het hart. Zolang je maar de juiste instelling hebt en niet bang bent om een beetje over jezelf te rollen.

Man in een rolstoel in een café