In Benthuizen stuitte ik op windmolen De Haas

Korenmolen aan de rand van een kanaalOp een frisse ochtend, met dauw bedekte velden en een lichtblauwe hemel, wandelde ik door het charmante Benthuizen. Mijn ogen werden onmiddellijk getrokken naar een statige reus die zich verhief boven het landschap: molen De Haas. De zonnestralen speelden een schaduwspel op de draaiende wieken van De Haas. Ik vroeg me af: welke geheimen zou deze windmolen door de eeuwen heen hebben bewaard? Wat voor verhalen zouden de oude muren en houten balken te vertellen hebben, als ze konden spreken? Terwijl ik dichterbij kwam, hoorde ik het zachte geruis van de molenwieken.

Mijn nieuwsgierigheid nam de overhand. Ik begon te graven in de rijke geschiedenis van De Haas en ontdekte dat deze molen meer was dan alleen een machine voor het malen van graan. Zijn naam, ‘De Haas’, was bijvoorbeeld geen toevallige keuze. Elk detail van deze constructie, van de unieke bouwelementen tot de naam, vertelde een verhaal.

Farshad Bashir
Farshad Bashir
Wat me ook aansprak, waren de levens van de molenaars die De Haas door de jaren heen hebben bediend. Hun liefde, passie en toewijding voor deze molen waren duidelijk zichtbaar in elk bewaard gebleven document en elke overgeleverde anekdote. Elk had zijn eigen unieke bijdrage geleverd, elke generatie had een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal van De Haas.

Maar het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, en ook De Haas kende zijn uitdagingen. De technologische vooruitgang en de evoluerende economische omstandigheden vormden zowel bedreigingen als kansen. Wat het hart echt verwarmt, is het verhaal van de Benthuizense gemeenschap die samenkwam om hun geliefde molen te redden en te herstellen in tijden van nood.

Ik heb deze verhalen en nog veel meer vastgelegd in een video, waarin ik je meeneem op een reis door de tijd. Van de ingenieuze constructie van De Haas tot de onvermoeibare inspanningen van de Benthuizense gemeenschap. En ja, er is ook een geheim dat ik heb ontdekt, een opvallend geheim.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan mijn YouTube-video over de Molen van Benthuizen en ontdek de bijzondere feiten en het verrassende geheime detail van De Haas. Een windmolen kan voor zoveel meer staan dan alleen het malen van graan.

Korenmolen aan de rand van een kanaal